Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Glazba

Rock priče: Pet minuta slave

21.09.2015. Tin ĐudajekFoto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pozornica je nepredvidivo mjesto. Iako gotovo uvijek postoji plan i dugotrajna priprema za izlazak na binu, stvari nerijetko odu izvan kontrole tako da je bend veliki broj puta ostavljen sam sebi, neugodnoj situaciji i mrzovoljnoj publici. U ovim se trenucima rađaju nezaboravne situacije, a neke od njih ilustrirat će ovaj članak.

Jedna od ovih neočekivanih situacija događa se kada član benda zakaže, osjeća se lijeno ili namjerno pozove nekoga iz publike na stage, a upravo o tome se ovdje radi. Kada se nešto od navedenog dogodi, grupa je prisiljena pozvati osobu na pozornicu i prepustiti se milosti ili nemilosti situacije. Bend osobu nikada ne poznaje, već je, kako sam rekao, nasumično izabran član publike, a bend naveliko riskira kada uzima neznaca da svira s njima budući da nemaju pojma o njegovim znanjima i vještinama poznavanja instrumenta. U najvećem broju slučajeva sve ipak završi dobro.

Prvi i najpoznatiji ovakav primjer je legendarni The Who, odnosno bubnjar benda Keith Moon. Keith je poznat po mnogim velikim stvarima koje je učinio u glazbi; navodno je prvi prestao svirati bubanj kao isključio prateći instrument, a dao je i ime sastavu Led Zeppelin. Osim toga, Moon je bio poznat i po svojoj emocionalnoj nestabilnosti što je uzelo danak 20. studenog 1973. godine u Kaliforniji. Keith, iako je do tada odradio na stotine koncerata s The Who, prije nastupa u prostoru pod imenom Cow Palace osjećao se nervozno i nije se mogao smiriti. Govorio je da ima veliku tremu, a to je potvrđivalo njegovo tijelo koje se treslo i preznojavalo od nervoze. The Who nije mogao nastupiti bez bubnjara i zato su ga odlučilo ‘izliječiti’ na svoju ruku davši mu konjske tablete za smirenje (ne konjske u smislu ogromne, već prave tablete za konje!) i brandy. Popivši ovo, Moon se naočigled umirio i mogao je izaći na pozornicu. No, nakon sat vremena nastupa, tablete su konačno počele djelovati i Keith je u navratima počeo padati u nesvijest. Nakon što se nekoliko puta onesvijestio i ponovo probudio, Keith je odlučio završiti svoj nastup te ga se više nije dalo probuditi. Nakon toga Pete Townshend odlučio se povjeriti publici i pitati zna li itko svirati bubanj. Za instrument se penje Scott Halpin, a za svoju izvedbu čak je dobio i nagradu časopisa Rolling Stone te ostao zapisan u povijesti.

Green Day  je poznat po tome što često zna pozvati nasumičnog člana publike da odsvira pokoju uspješnicu s njima, no sljedeći video jedan je od najzanimljivijih ove kategorije. Poseban je po tome što gitaru svira dvanaestogodišnjak i uistinu je svira besprijekorno. Prije nego što se popeo na binu, mladić je držao natpis koji se, nažalost, ne vidi na snimci, a kojim moli Armstronga da im se pridruži na pjesmi Jesus Of Suburbia s bendom. Dečko je odsvirao samo pola pjesme, a razlog je taj što mu Billie Joe Armstrong nije dopustio da odradi i solo na kraju pjesme kojeg vjerujem da bi također briljantno savladao.

Nešto slično kao na koncertu Green Daya dogodilo se i na koncertu glam sastava Steel Panther. I ovoga je puta protagonist dječačić, Aidan Fisher, koji je tada imao tek jedanaest godina. Kako je kasnije rekao, krenuo je s tatom na koncert benda kojeg voli, ali je također imao i misiju. Naime, jedanaestogodišnjak je sa sobom ponio poveći natpis na kojem je pisalo da izaziva gitarista benda, Satchela, u sviranju solaže. Nakon što je ovaj prihvatio izazov, mali je sve oduševio svojom izvedbom i nekoliko je minuta samo svirao solo na opće čuđenje benda i publike. Kada je završio, zamolili su ga da odradi još jednu pjesmu s njima što je također fenomenalno odsvirao.

Ovo su samo neki od primjera kako su se pojedinci našli u pravo vrijeme na pravom mjestu te pokazanim na pozornici osvojili, ako ništa drugo, milijune pogleda na YouTube-u. Sličnim anegdotama obiluje čitav glazbeni svijet, a više o njima moći čete pročitati u sljedećem nastavku ‘Rock priča’.

(Visited 97 times, 1 visits today)

Komentari