Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Rock priče: Pet minuta slave

21.09.2015. Tin ĐudajekFoto: YouTube screenshot

Pozornica je nepredvidivo mjesto. Iako gotovo uvijek postoji plan i dugotrajna priprema za izlazak na binu, stvari nerijetko odu izvan kontrole tako da je bend veliki broj puta ostavljen sam sebi, neugodnoj situaciji i mrzovoljnoj publici. U ovim se trenucima rađaju nezaboravne situacije, a neke od njih ilustrirat će ovaj članak.

Jedna od ovih neočekivanih situacija događa se kada član benda zakaže, osjeća se lijeno ili namjerno pozove nekoga iz publike na stage, a upravo o tome se ovdje radi. Kada se nešto od navedenog dogodi, grupa je prisiljena pozvati osobu na pozornicu i prepustiti se milosti ili nemilosti situacije. Bend osobu nikada ne poznaje, već je, kako sam rekao, nasumično izabran član publike, a bend naveliko riskira kada uzima neznaca da svira s njima budući da nemaju pojma o njegovim znanjima i vještinama poznavanja instrumenta. U najvećem broju slučajeva sve ipak završi dobro.

Prvi i najpoznatiji ovakav primjer je legendarni The Who, odnosno bubnjar benda Keith Moon. Keith je poznat po mnogim velikim stvarima koje je učinio u glazbi; navodno je prvi prestao svirati bubanj kao isključio prateći instrument, a dao je i ime sastavu Led Zeppelin. Osim toga, Moon je bio poznat i po svojoj emocionalnoj nestabilnosti što je uzelo danak 20. studenog 1973. godine u Kaliforniji. Keith, iako je do tada odradio na stotine koncerata s The Who, prije nastupa u prostoru pod imenom Cow Palace osjećao se nervozno i nije se mogao smiriti. Govorio je da ima veliku tremu, a to je potvrđivalo njegovo tijelo koje se treslo i preznojavalo od nervoze. The Who nije mogao nastupiti bez bubnjara i zato su ga odlučilo ‘izliječiti’ na svoju ruku davši mu konjske tablete za smirenje (ne konjske u smislu ogromne, već prave tablete za konje!) i brandy. Popivši ovo, Moon se naočigled umirio i mogao je izaći na pozornicu. No, nakon sat vremena nastupa, tablete su konačno počele djelovati i Keith je u navratima počeo padati u nesvijest. Nakon što se nekoliko puta onesvijestio i ponovo probudio, Keith je odlučio završiti svoj nastup te ga se više nije dalo probuditi. Nakon toga Pete Townshend odlučio se povjeriti publici i pitati zna li itko svirati bubanj. Za instrument se penje Scott Halpin, a za svoju izvedbu čak je dobio i nagradu časopisa Rolling Stone te ostao zapisan u povijesti.

Green Day  je poznat po tome što često zna pozvati nasumičnog člana publike da odsvira pokoju uspješnicu s njima, no sljedeći video jedan je od najzanimljivijih ove kategorije. Poseban je po tome što gitaru svira dvanaestogodišnjak i uistinu je svira besprijekorno. Prije nego što se popeo na binu, mladić je držao natpis koji se, nažalost, ne vidi na snimci, a kojim moli Armstronga da im se pridruži na pjesmi Jesus Of Suburbia s bendom. Dečko je odsvirao samo pola pjesme, a razlog je taj što mu Billie Joe Armstrong nije dopustio da odradi i solo na kraju pjesme kojeg vjerujem da bi također briljantno savladao.

Nešto slično kao na koncertu Green Daya dogodilo se i na koncertu glam sastava Steel Panther. I ovoga je puta protagonist dječačić, Aidan Fisher, koji je tada imao tek jedanaest godina. Kako je kasnije rekao, krenuo je s tatom na koncert benda kojeg voli, ali je također imao i misiju. Naime, jedanaestogodišnjak je sa sobom ponio poveći natpis na kojem je pisalo da izaziva gitarista benda, Satchela, u sviranju solaže. Nakon što je ovaj prihvatio izazov, mali je sve oduševio svojom izvedbom i nekoliko je minuta samo svirao solo na opće čuđenje benda i publike. Kada je završio, zamolili su ga da odradi još jednu pjesmu s njima što je također fenomenalno odsvirao.

Ovo su samo neki od primjera kako su se pojedinci našli u pravo vrijeme na pravom mjestu te pokazanim na pozornici osvojili, ako ništa drugo, milijune pogleda na YouTube-u. Sličnim anegdotama obiluje čitav glazbeni svijet, a više o njima moći čete pročitati u sljedećem nastavku ‘Rock priča’.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Komentari