Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Što se događa s neposuđenim knjigama?

19.03.2013. Zrinka Kunić
Foto: tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books

Foto: tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books

Jeste li se ikada pitali što se događa s knjigama u knjižnicama koje nitko nikada nije posudio? Odgovor smo našli u New Yorku. Ondje je naime otvorena Knjižnica neposuđenih knjiga. Autorica ovog projekta je švedska umjetnica Meriç Algün Ringborg koja je, nakon što je projekt uspješno testirala u Stockholmu, odlučila isto isprobati i preko bare. Veliki interes publike i kritike rezultirao je pokretanjem projekta u prostoru američke neprofitne organizacije Art in General na njujorškom Manhattanu. Projekt je ostvaren u suradnji s Centrom za fikciju (The Center for fiction), jedinom američkom neprofitnom organizacijom koja se bavi povezivanju pisaca i čitatelja. Centar se, između ostaloga, bavi organizacijom radionica za mlade pisce, književnih večeri i predavanja, a dodjeljuje i godišnje nagrade. Ova organizacija ustupila je naslove iz svoje knjižnice koji su imali nesreću da ih nitko nikada nije odnio svojoj kući i dopustio im da kažu što imaju za reći.

Foto: tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books

Foto: tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books

Zašto ih nitko ne želi?

Projekt pokušava odgovoriti na pitanje gdje je granica zanimanja čitatelja, zašto oni u velikom broju posuđuju određene naslove, a neke niti ne pogledaju i jesu li teme kojima se nepoželjne knjige bave zaista toliko nevažne ili nezanimljive. Također pokušava utvrditi postoji li mogućnost da teme kojima se bave nikada posuđene knjige u budućnosti recikliraju, odnosno hoće li one u nekome trenutku ponovno postati zanimljive. Cilj projekta je ukazati na različite literature i različite autore i potaknuti ljude da ne čitaju samo ono što čitaju svi drugi, već da istražuju i pronalaze teme koje ih zanimaju. Zanimljivo je da se među naslovima koji nikoga nisu zainteresirali nalaze i djela svjetski poznatih autora kao što su Charles Dickens ili Anne Rice, a zašto je tome tako možda nikada nećemo saznati.

Hrvatska – zemlja zaboravljenih knjiga

Uzmemo li u obzir da prosječan Hrvat pročita tek tri knjige godišnje, a mjesečno tek 40% građana posudi knjigu u knjižnici, pitamo se kolikog bi opsega bila hrvatska inačica knjižnice neposuđenih knjiga. Očekivano, najposuđenije knjige naših knjižnica svjetski su (i domaći) bestseleri, a mi se pitamo koje to knjige nitko ne želi čitati i koji su razlozi za to. Knjiga, kakva god da je, djelo je nekog autora koji je u nju satkao svoje znanje i mudrost, a saznanje da upravo njegovo djelo sakuplja prašinu na mračnoj strani police noćna je mora svakoga pisca.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Komentari