Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Film

Večer spisateljica filmašica u Tuškancu

17.12.2013. Lucija Curavić
Foto: marguerite duras/ kinotuškanac

Foto: marguerite duras/ kinotuškanac

Kino Tuškanac u posljednjem ovogodišnjem Kratkom utorku nudi ljubiteljima kratkometražnog filma pravu poslasticu: večer spisateljica filmašica.

S početkom u 21 sat prikazivat će se četiri filma, Kuća je crna iranske pjesnikinje i redateljice Forough Farrokhzad, kao i tri filma slavne francuske spisateljice, scenaristice i redateljice Marguerite Duras – Cesarée, Ruke u negativu i Aurélia Steiner-Vancouver.

Kuća je crna je film-esej majke modernog iranskog pjesništva i filma, utjecajne feminističke umjetnice Forough Farrokhzad. U njemu Farrokhzad suprostavlja potresne slike oboljelih umirujućim citatima iz Starog zavjeta, Kurana i vlastitih pjesama, na taj način pozivajući na humanizam, ali suptilno kritizirajući islam i religiju općenito.

Marguerite Duras (autorica scenarija za remek djelo Alaina Resnaisa Hiroshima, ljubavi moja) režirala je petnaestak dugometražnih filmova, kao i nekolicinu kratkih. Tri koja će se prikazivati u Tuškancu nastala su u razdoblju kad Duras nastavlja  eksperimente s nezavisnim tretiranjem slike i tona. U filmu Cesarée gledamo snimke jednog pariškog parka, dok autorica u voice-overu priča o židovskoj kraljici i njenom napuštenom gradu. Vožnja Parizom u zoru u filmu Ruke u negativu popraćena je tekstom o misterioznim crtežima ljudskih dlanova nađenim u pećinama u Francuskoj. Aurelia Steiner – Vancouver prvi je dio autoričine nikad dovršene trilogije o Holokaustu, u kojem autorica u formi pisma nepoznatom ljubavniku progovara o životu djevojke čija majka je umrla u koncentracijskom logoru.

Raspored filmova:

‘Kuća je crna’, Forough Farrokhzad, 1962, 22 min
‘Ruke u negativu’, Marguerite Duras, 1978, 14 min
‘Cesaree’, Marguerite Duras, 1978, 11 min
‘Aurelia Steiner (Vancouver)’, Marguerite Duras, 1979, 48 min

Ulaz na projekcije je besplatan.

Komentari