Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Ziher playlista za rođendan prijatelja koji to više nije

24.09.2016. Valentina SertićFoto: The Smiths/Last.fm

Koliko često mislite na ljude koji su prošli kroz vaš život i nestali iz njega? Svi poznajemo one sretnike koji od djetinjstva imaju iste prijatelje i majstorski održavaju kontakt sa svima koji im nešto znače. No nismo svi takvi. Neki od nas znaju kako izgubiti prijatelje i preboljeti to što ne rastu svi odnosi koje započnemo. Nekih prijatelja se bez obzira na to sjetimo svaki dan, a nekih samo na njihov rođendan.

Ova playlista je za sve one koji znaju da je izgubiti prijatelja teško, ali ponekad i neizbježno. Nekada smo mi krivi, a nekada se jednostavno dogodi život. Kao i nakon prekida romantične veze, prekid s prijateljem vrlo često pokreće u nama složene procese. Dogodi se i da nam nakon prekida ljubavne veze najviše nedostaje upravo njezin prijateljski aspekt. Naša prijateljstva često su složenija od ljubavničkih odnosa koje započinjemo pa je neobično što o njima nije napisano više pjesama.

5 faza

Na ovoj nostalgičnoj playlisti nećete naći pjesme koje nedvojbeno govore o prekinutim prijateljstvima, već pregled emocija povezanih s poznatih pet faza nošenja s gubitkom. Prva je faza poricanja i izolacije, druga faza ljutnje i ogorčenosti. Nakon njih slijede spoznaja i prihvaćanje, a sve faze natopljene su transformirajućim osjećajima iz spektra tuge. Žal za izgubljenim stoji na početku i na kraju svega. I to je zakon koji se treba poštovati i u konačnici zavoljeti.

Ova je playlista svojevrsna je proslava naše sposobnosti da idemo naprijed unatoč gledanju unazad. Stoga njome dominira glazba 90ih – alternativni rock, indie i shoegaze s jednom dionicom rezerviranom za zvukove Seattlea. Playlistu zatvara You Can Live at Home grupe Hüsker Dü. Posljednja je to pjesma njihovog posljednjeg albuma i govori o njihovom raspadu. Poznate su nam priče o brojnim bendovima koje je razorio sukob dvije dominantne ličnosti u njima. No Hüsker Dü nisu tek jedni od brojnih. Oni su na ruševinama vlastitih odnosa nastavili stvarati i dali nam lekciju da za sve postoji vrijeme, pa i za rastanak. Sličnu lekciju, uz tako potrebnu dozu ironije, daje nam i Morrissey.

Naposljetku, svaki je rastanak novi početak. A kada započeti iznova ako ne na kraju rujna? Jer, kao što Robert Perišić piše, “svi tečajevi počinju u jesen, kad čovjek mora nešto početi, učiniti zaokret, preživjeti…” Sretno s upisivanjem životnih tečajeva i odustajanjem od istih!

Komentari