Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2015: 13/25

13.12.2015. Djed Mraziher

Mili, dragi i najdraži Ziheraši!

Prvo ću svim Lucijama, Lucama, Lucijanama i Lucijanima te Svjetlanama poželjeti sretan imendan! Sad možemo dalje: odlučio sam se ponovno vratiti svojoj velikoj strasti – čitanju! Stoga želim s vama podijeliti jedan divan dar. Naravno da je riječ o knjizi – ovoga puta to je roman U kamenu koju je u moju vreću s nagradama ubacila Naklada OceanMore.

A o čemu govori Clemens Meyer u ovoj knjizi? Neću vam sad tu previše otkrivati, ali recimo da se vrti oko nekih ozbiljnih tema o ‘najstarijem zanatu’ u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida. Kritika ga je nazvala ‘najuzbudljivim i najneobičnijim romanom ove jeseni’, a ja ću vam samo reći da čim se nalazi u mojoj vreći – mora da je izvrsna knjiga!

No, s obzirom na to koliko sam darežljiv, što je već nadaleko poznato, danas ću podijeliti i 1×2 ulaznice za predstavu “Evanđelje“, premijerno izvedenu tek prekjučer, 11. prosinca, u zagrebačkom HNK. Riječ je o autorskom projektu talijanskog redatelja Pippa Delbona koji, koristeći Evanđelje kao predložak, progovara o suvremenom društvu te preispituje vjeru. Uz originalnu orkestralnu glazbu skladatelja Enza Avitabilea, Delbono je kreirao poetičnu izvedbu s melodramskim elementima u kojima ukazuje na one obespravljene i drugačije, ovog puta u jeku aktualnih društvenih problema poput egzodusa čitavih naroda koji bježeći od ratova tragaju za skloništem u Europi.

Predstava je nastala u koprodukciji zagrebačkog HNK i Emilia Romagna Teatro Fondazione, a uz Delbonove stalne suradnike iz njegove kazališne skupine, u predstavi nastupaju i zagrebački izvođači – Zrinka Cvitešić, Tatjana Hrvačić-Gašparac, Franjo Kuhar, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Nina Violić, Mirta Zečević i Danijela Zobunđija. U Delbonovoj suvremenoj operi sudjeluju sva tri ansambla zagrebačkog HNK, a nakon zagrebačke praizvedbe naredne će godine predstava biti izvedena u talijanskom Teatru Comunale u Bologni te Théâtru de Liege u Belgiji. Predstava se može pogledati još 14., 15. i 16. prosinca, a ja sam 1×2 ulaznice za sretnog čitatelja Zihera pripremio za izvedbu 15. prosinca.

E sad onaj tehnički dio – kako možete pospremiti knjigu na svoje police ili osvojite ulaznice za “Evanđelje”? U komentare na Ziherovoj Facebook stranici ispod današnje objave napišite mi biste li ovu knjigu čitali vi ili biste je poklonili nekome za Bo-bo-Božić? Ako pak želite u kazalište, napišite koga biste vodili sa sobom. Za svaki slučaj objavu i lajkajte. Sad jurim, puno još poklona moram pospremiti u svoju vreću, ostanite mi dobri!

Naravno, podijelite (sherajte) božićnu radost i Facebook objavu današenjeg adventa na vašem profilu te lajkajte Ziherfejs ako već niste. 😉

Do sutra,

Djed Mraziher

advent 13 mraziher

(Visited 430 times, 1 visits today)

Komentari