Film

Foto: Hoće li ”Frankenweenie” Burtonu donijeti Oscara?

Foto: Continental film
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Continental film
Foto: Continental film

“Moje najdraže čudovište” (originalno nazvan ”Frankenweenie”)  topla je priča o jednom dje­čaku i njegovom psu. Nakon što neočekivano izgubi svog prijatelja Sparkyja, Victor će upotrijebiti svo svoje znanje i snagu kako bi ga vratio u život. Ideja je to koja je barem na trenutak prošla kroz glavu svima koji znaju koliko bolno može biti opraštanje od tih divnih stvorenja. Burton donosi sudbinu dječaka koji nije stao samo na ideji. Pogledajte trailer za animiranu priču o tome koliko vraćanje u život može biti opasno.

Snimljen najmodernijom 3D tehnologijom u kojemu su svoje glasove posudili Catherine O’Hara, Martin Short, Martin Landau, Charlie Tahan, Atticus Shaffer, Robert Capron, Conchata Ferrell i Winona Ryder, “Moje najdraže čudovište” svojevrsna je Burtonova oda klasičnim hororima koji su ga inspirirali u mladosti.

“Vincent Price, Edgar Allen Poe, oni filmovi o čudovištima, oni su mi se obraćali”, izjavio je redatelj.

Za upućenije zanimljivo je da je snimljen stop-motion animacijom koja potpomaže jednostavnosti priče, ali joj daje i potrebnu dubinu. Film je ove godine dobio nomi­nacije u kategoriji najboljeg animiranog filma za nagrade BAFTA, Zlatni globus i Oscar.

Burton je faktor x koji svakoj uvrnutoj, čudnoj i mračnoj priči daje pečat posebnog s licima s velikim podočnjacima i jezivim kostimima, a opet dovoljnom dozom topline da neizmjerno zavolite sve njegove čudake. Iako njegovim filmovima Oscar nije strani pojam (“Big Fish” (2003.). “Batman” (1989.), “Sleepy Hollow” (1999.), “Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” (2007.), “Alice in Wonderland” (2010.) osvojili su Oscara za njabolju scenografiju, a “Edward Scissorhands” (1990) i “Batman Returns” (1992.) nominirani su za najbolju šminku, dok ju je “Beetlejuice” (1988.) i osvojio), sam Burton nikada nije osvojio Oscara za najboljeg redatelja.  Iako Frankenweenie sigurno nije u rangu klasika poput Bubimira i drugih crnih bisera Burtonovog stvaralaštva, krajnje je vrijeme da Akademija prepozna jednog od najboljih iz svojih redova, pa makar bio i najčudniji.

Od 31. siječnja možete film pogledati u našim kinima.

Be social

Komentari