Istaknuto
19.02.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ovog tjedna Ziherova nova pošiljka glazbenih singlova broji sedam kandidata za sing tjedna. Glasati možete do sljedeće srijede.

10.02.2020.

Vrijeme čitanja: 11 minute „Late is the hour in which this conjurer chooses to appear!“ - prosiktao bi na mene vjerojatno Grima Wormtongue kada bi mogao vidjeti da albume od studenog i prosinca izbacujem krajem siječnja.

Glazba

Izvještaj: Mala Urbanova škola umjetnosti u Rijeci

04.10.2015. Anja NežićFoto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon što je riječki Pogon kulture u petak bio dupkom pun oduševljenih Urbanovaca, znalo se da ni situacija u subotu neće biti puno drugačija. I nije bila. Pogon je ponovno bio pun, atmosfera uzavrela, ljudi iskreno oduševljeni baš kao i prvi dan. Ipak, koncert Urbana i njegove Četvorke nije bio ni približno jednak onome održanom u petak. Bio je to potpuno novi koncept, izmijenjena set lista, promijenjene odjevne kombinacije. Urban je imao nove dogodovštine koje je dijelio s nama, nasmijavao nas je novim forama i sve je to činio jednako dobro kao i u petak, uspjevši pritom izbjeći bilo kakvu rutinu, šablonu ili dosadu. U ta nas je dva dana podsjetio zašto ga toliko volimo i zašto je toliko cijenjen – zato što je poseban, drugačiji, spontan i nešabloniziran. Zato što je gospodin čovjek i gospodin umjetnik.

Koncert je otvorio pjesmom Otjeraj i odmah dao naslutiti kako će drugi dan biti malo intimniji. Nešto je kasnije to i jasno objasnio rekavši kako ipak na prvi dan dolaze bitne face pa moraš malo i prilagoditi koncert tome, malo ga komercijalizirati. Komercijalno u petak bilo ili ne, ne znam odlučiti koji mi je dan bio bolji, a i mislim da je takva komparacija u Urbanovom slučaju u potpunosti besmislena. Jednako tako ne znam ima li Urban u svome bendu najbolje glazbenike (Četvorku čine Saša Markovski, Luka Toman, Marko Bradaschia i Sandi Bratonja) u Hrvatskoj, ali znam da ima vrhunske glazbenike koji nevjerojatno dobro funkcioniraju s njim, ali i s publikom. Ono što me još više oduševljava od same uigranosti jest činjenica da svaki njihov koncert izgleda kao otvorena proba i da ako se nešto krivo odsvira to neće biti zanemareno, nego će se pjesma prekinuti i odsvirati ispočetka onako kako se treba odsvirati. Vjerujem da je ta skromnost i težnja perfekcionizmu upravo ono zbog čega ih publika toliko voli.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Drugi smo dan čuli i Kornjaču, ali i Lauferske pjesme poput Mjesečevog roga i Dio tebe. Potonja je izazvala apsolutno oduševljenje i vjerojatno nije bilo osobe u dvorani koja je nije pjevala. Dobar je posao odradio i tehnički dio tima pa su tako svaku pjesmu pratila i odgovarajuća svijetla, reflektori su se konstantno palili i gasili te tako dodatno ugrijavali atmosferu. Magnet je natjerao sve ljude u dvorani da plješću u ritmu, a nova se pjesma s „Mamuta“ Dva metra pokazala kao izuzetno koncertna pjesma, ali i zapravo baš jako tužna balada. Kada je izašla Sutra ćemo pričati, nije mi se nimalo svidjela. Isti sam problem imala i s Priđi mi bliže. U petak su me prvi put kupile, a od ove sam subote njima oduševljena. Urbanove su ekspresija, mimika i gestikulacija dok izvodi Sutra ćemo pričati nevjerojatne. On se svađa s pjesmom, a vi doslovno gutate svaku emociju koju vam želi prenijeti. Priđi mi bliže je u potpunosti druga priča, ali mi svejedno nije jasno zašto mi se dosad nije sviđala. I u subotu su tu pjesmu s bendom izveli najhrabriji pojedinci iz publike i atmosfera je ponovno bila preslatka, stadionska. I dok se na ovim prostorima dva navedena pridjeva teško mogu dovesti u neposrednu blizinu, u ovoj se pjesmi upravo to potencira. Zajedništvo, optimizam, utopija. Kada bi se tako navijalo na stadionima, ni jedan ne bi bio prazan, a drakonske bi kazne zbog nedoličnog ponašanja bile smijurija.

O Budi moja voda ne treba puno govoriti. Pjesma je to koja je ušla u anale i nadišla bilo kakve okvire i generacije. To je himna. Subota je bila rezervirana i za Malo je, ali i Odlučio sam da te volim i Kada se voda povuče, pjesmu koja se već uvukla u redove Urbanovaca i pred kojom je sigurno jako dobra budućnost. Regularni dio koncerta publici nije bio dovoljan, a nije ni Urbanu & 4. Vratili su se jednom, pa onda još jednom i vjerojatno bi se vraćali do danas da ne postoje propisi i pravila i radno vrijeme Pogona. Oni su glazba, a njihova je glazba sreća. Računica je vrlo jednostavna.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Što se samog Pogona kulture tiče, to je svakako mjesto koje treba Rijeci. Cijene bi mogle biti malo niže, ventilacija možda malo bolja, a garderoba svakako bolje organizirana, ali je prostor kao prostor izvrstan. Nadam se samo da neće doživjeti sudbinu bivšega Sterea te da će poživjeti dovoljno dugo da u Rijeci vidimo još puno drugih, dobrih koncerata. Previše su dobri glazbenici zadužili Rijeku svojim radom da im ona ne bi to vratila bar kvalitetnim mjestom u kojemu se slavi glazba. Urban i njegova Četvorka su započeli sezonu na rijetko vrhunski način i postavili letvicu izuzetno visoko. Pred svim je najavljenim koncertima veliki zadatak. Nadam se da su počeli vježbati još jučer.

(Visited 151 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 4.333 out of 5)

Komentari