Knjige

Od ove godine Shakespeare dostupan i na punjabi jeziku

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Kada se nečija djela prevedu na apsolutno sve svjetske jezike te stoljećima nakon prvotnih izdanja i dalje služe kao inspiracija za mnoge pisce, dramatičare i sl., sa sigurnošću se može reći kako je njihov autor najpoznatiji svjetski pisac.  Bez sumnje, radi se o Williamu Shakespearu, najvećem engleskom piscu, kazališnom glumcu i redatelju. Iako se o njegovom privatnom životu zna vrlo malo te se većina činjenica temelji na pretpostavkama, Shakespearova djela neprekinut su izvor inspiracije za sve književnike od 16. stoljeća do danas.

O popularnosti i opsežnosti Shakespearovog književnog stvaralaštva govori i činjenica kako je nedavno preveden i na punjabi jezik. Naime, profesor povijesti Surjit Hans, smatrao je kako bi govornici punjabi jezika trebali imati mogućnost čitanja Shakespearovih djela te je svoju ideju realizirao nakon 20 godina napornog rada na prijevodu.  Misija je ove godine dovršena.

Točan broj Shakespearovih književnih uradaka teško je utvrditi, no pretpostavlja se da je napisao ukupno 37 drama, 154 soneta i nekoliko pjesama.  Shakespearovo književno stvaralaštvo, sastojalo se od tri dijela. Prvo je razdoblje ranih drama, u kojima on piše najviše komedija. Također, u ovom razdoblju počinje pisati i prve pokušaje tragedija. Njegov stil pisanja sadrži izniman renesansni humor te bujan jezik. Sljedeća epoha je zrelo doba stvaralaštva, nastalo na prijelazu u 17.stoljeće, u kojem nastaju njegove najveće tragedije, Hamlet, King Lear, Macbeth, Othello, Pericles, Romeo & Juliet, Timon of Athens, itd. U zadnjem razdoblju njegova rada nastaju mračnije komedije i problemske drame, među kojima se ističu Troilo i Kresida te Mjera za mjeru.

Specifičnosti Shakespearove književnosti su u njegovoj sposobnosti stvaranja tragične aure oko likova  koja je veća od života. Unutarnja stanja junaka, okaratkerizirana su raskoljenošću i opsesivnošću, a osjećaji su predstavljeni širokom paletom.

Kakav god bio naš osobni stav o Shakespearu, bez pogovora se mora priznati da je on pripadnik najuže elite vrhunskih pisaca. Njegova su književna ostvarenja dio opće kulture i dio školskih lektira. Utjecaj koji je izvršio na svijet, apsolutno je neprocjenjiv te se bez straha može pretpostaviti da će još dugi niz stoljeća uživati popularnost laika, ali i književnih stručnjaka.

Jer, samo je jedan William Shakespeare.

Be social

Komentari