Izvedbene umjetnosti

Već 10 godina KRADU: Pogledajte najbolje predstave Akademije dramske umjetnosti

Foto: facebook.com/kradu.adu
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jubilarna, deseta po redu Kazališna revija Akademije dramske umjetnostiKRADU, održat će se od 5. do 10. travnja na sceni Akademije u Frankopanskoj 22. Publika će moći vidjeti jedanaest predstava, od kojih se polovica izvodi premijerno, a ostale su reprize ispitnih produkcija. Raznolik program revije uključuje nekoliko suvremenih uprizorenja klasika, praizvedbu novog dramskog teksta, predstavu za djecu te nekoliko plesnih predstava.

U šest dana festivala publika će imati priliku pogledati premijerne predstave: „Vrijeđanje publike“ (prema tekstu Petera Handkea, u režiji Ivana Penovića), „Kako nastaje kazališna predstava“ (prema  tekstu Sunčice Sodar i Hrvoja Korbara, u režiji Hrvoja Korbara), „Proletio je tihi anđeo“ (prema motivima „Galeba“ A. P. Čehova, u dramatizaciji Nine Bajsić i Tamare Damjanović te u režiji Tamare Damjanović), „Kad je mrak, zažmiri“ (autorski projekt Maje Ležaić i Nikoline Rafaj) te „Projekt: Pravda“ kazališne platforme Regionalna mreža akademija.

Među repriznim su produkcijama predstave: „Tamara“ (prema tekstu Frana Galovića, u režiji Arije Rizvić), „Giga Barićeva“ (ispit iz Scenskog govora i Scenskog pokreta pod mentorstvom profesorica Ivane Legati i Blaženke Kovač Carić), „Životinjska farma“ (glumačka klasa Renea Medvešeka) te tri plesne produkcije: „…šš.šš…šš.šŠ.Š.ššŠšškrčkrshhššš…ŠŠšššštktkt…ktkRrrč…čkčkšŠŠŠŠš……..šŠŠsŠtk. [šum].“ (koncept i koreografija Nikolina Medak, u suradnji s izvođačicom Danijelom Vukadinović), izvedbene radionice 1. i 3. godine izvedbenog smjera Odsjeka plesa, „Little Crowd“ (pod mentorstvom Milana Tomášika) i “Students of Images” (koncept i koreografija Matija Ferlin).

Foto: facebook.com/kradu.adu
Foto: facebook.com/kradu.adu

U sklopu kazališne platforme međunarodnog projekta Regionalna mreža akademija koji je Akademija dramske umjetnosti s partnerskim akademijama i fakultetima započela u lipnju 2013. godine, na 9. je reviji KRADU organizirano javno čitanje studentskih dramskih tekstova na temu pravde. Oni su izabrani na natječaju provedenom na fakultetima i akademijama iz Ljubljane, Beograda, Novog Sada, Cetinja, Skopja, Sarajeva i Zagreba. Pod zajedničkim nazivom „Projekt: Pravda“ prikazat će se: „Čačkalica“ Kristine Bojanić u režiji Tamare Damjanović, „Ne čujem pečat, Josipe“ Borne Vujčića u režiji Marka Jovičića, „Popokatepetl“ Sare Radojković u režiji Mirka Radonjića, „Šah-mat“ Mile Jovanović u režiji Sare Lucu, „Terapija“ Mirze Skenderagića u režiji Dragane Stojčevske, „Tu sam ja Brecht“ Balša Počeka u režiji Dine Pešuta te „Zezanje“ Dine Pešuta u režiji Irfana Avdića.

U okviru popratnog programa održat će se treći DijalogADU, ciklus razgovora na aktualne teme iz kulturne politike s naglaskom na scenske i audiovizualne umjetnosti te predstava „Fuga o ljubavi“ prema tekstu Alberta Camusa i u režiji Lovre Krsnika. Također, Akademija dramske umjetnosti nastavlja suradnju sa Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te će posjetitelji revije moći razgledati i izložbu plakata za pojedine predstave. Ako ništa druga, nemojte propustiti tulum otvaranja 5. travnja u klubu Peper ili zatvaranja 10. travnja na ADU. Ulaz na sva događanja je, naravno, besplatan.

Foto: facebook.com/kradu.adu
Foto: facebook.com/kradu.adu
Be social

Komentari