Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj: Jedanaesta Hartera se održala usprkos svemu

22.09.2015. Anja NežićFoto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon što je prvi dan doslovno propao (urušio se dio stropa bivše tvornice papira), 11. se izdanje Hartere na brzinu modificiralo, prebacilo na Gat Karoline Riječke i naposljetku, čak i unatoč kiši, u subotu ipak održalo. S obzirom na neočekivano otkazivanje prvoga dana kada su trebali nastupiti Gerila, Stampedo, Kawasaki 3P, Elemental i Let 3, drugi se dan održao s donekle izmijenjenim line upom pa smo tako imali priliku čuti KBC, Kuzmu & Shaka Zulu, Let 3, Groove Armadu (DJ set) i Boo Dale. Organizatori su na brzinu osmislili i sasvim korektan način za nadomještanje kupljenih karata posjetitelja (moglo se nadoknaditi „štetu“ mijenjanjem karte za piće, a bit će moguće i mijenjanje karata za novac na prodajnim mjestima) jer je ulaz u subotu bio besplatan. Sve u svemu, može se reći da je reakcija organizatora bila promptna, a subotnja ponuda koncerata i više no zadovoljavajuća.

Kuzma & Shaka Zulu bio je prvi od koncerata kojima sam svjedočila u subotu. Počeli su vrlo rano, oko 22 sata, Gat se tek počeo puniti, ali njima to nije nimalo smetalo. Riječ je o vjerojatno najzabavnijem trash sastavu koji je ikada postojao. Konstantno su pozivali puknutu ekipu da počne plesati, pozdravljali one na zidiću koji su se odavali piću i zabavljali sebe, ali i rastući broj publike koji se skupljao pred pozornicom. Proveli su nas kroz svoje hitove koje redaju od davne 1993. i još jednom objasnili zašto disco neće nikada izaći iz mode – zato što je zabavan. Izvrtjeli su U mojoj ulici, Noćas su pederi u điru, Retardi sa Fejsa, Ruke gore i ostale svoje uspješnice i njima rasplesali okupljene i pripremili teren za ostatak večeri. Ponavljajte za mnom, Kuzma & Shaka Zulu su disco, a disco je zabavan, jako zabavan!

Nakon čagice, red je došao na još čagice, a na scenu je stupio Let 3 i zanimljiva poveća statua Angele Merkel. Šarmantna je gospođa cijeli koncert promatrala iz prikrajka, a u jednom je trenutku ta dama od bronce konačno i obavila premijernu nuždu u Rijeci i izazvala opće oduševljenje. Ne znam je li Rijeka svjesna kakvu joj povijest piše Let 3, ali trebala bi biti ne samo svjesna nego i beskrajno ponosna jer takva dva sastava ne postoje, a teško i da će se ikada pojaviti netko sličan Letu 3 tko će imati iole približno hrabrosti, inspiracije, ali i sposobnosti sve to pretočiti u kvalitetnu i zanimljivu glazbu.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Svoj su subotnji nastup Letovci započeli novijim, nešto manje poznatim pjesmama od kojih se za Prdni majko ipak može reći da se već dobrano „uhvatila“ među publikom, a čini se da će slična sudbina uskoro zadesiti i Gladni smo. Najveće je oduševljenje izazvao dio s brončanom Angelom, a tome je svakako doprinijela i Ivanka Mazurkijević koja se sa zborom pridružila dečkima na pozornici. Svaki je komad izmeta bio simbol za neki dio političkoga života Merkel i popraćen mantrom „Angela, Anđo, poseri se na nas“. Rijeci, očekivano, nije dugo trebalo da zapamti navedeni stih. Uz Angelinu probavu, oduševljenje su izazvale i Riječke pičke, Kontinentio, Profesor Jakov (Prlja i dalje ima fantastične noge u štiklama!) i ostatak starijeg opusa ovih momaka koji su kao vino, što su stariji, to su bolji. Nikad dosta Mrleta, Prlje i religije poznate kao Let 3.

I dok je Let 3 bio oduševljenje večeri, dugo najavljivani headlineri Groove Armada bili su apsolutno razočaranje. Istina, DJ set je rijetko kada zabavan kao bend, ali to ne znači da mora biti monoton, nezanimljiv i zamoran (svjedočili smo tome prošle godine na riječkom Student Dayu kada je DJ set Penduluma bio sve samo ne dosadan). Dvojac je miksao svoje hitove do te mjere da ih je ponekad bilo teško prepoznati, a promašeni su bili i najveći aduti poput, primjerice, Superstylin’. Falilo je energije, ideje, komunikacije s publikom (bilo kakve). Falilo je onog nečeg zbog čega ostanete na koncertu do kraja i želite da koncert nikada ne završi.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

U petak se činilo kako je sve protiv Hartere. Urušio se dio stropa, zamjenski prostor nije zadovoljio sigurnosne zahtjeve te je prvi dan u konačnici bio otkazan. Ni drugi dan nije počeo odviše sretno jer je kiša odlučila početi padati s početkom programa. Ipak, jedanaesta je Hartera uspjela usprkos svemu, i to prvenstveno zahvaljujući organizatorima. Uspjela je i zbog dobrih izvođača i publike željne dobrih koncerata. Dvanaesta Hartera može slobodno početi tražiti nove bendove i lokaciju, ako bude potrebe – budući da joj se Riječani zasigurno vesele.

(Visited 76 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome festivalu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari