Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

Glazba

Izvještaj – Pictureplane: Elektronska podrumska zabava

13.09.2013. Marta LučićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ Pictureplane

Foto: facebook.com/ Pictureplane

Witch house, witch house… u mislilma sam si ponavljala naziv te glazbene konstrukciju dok sam čekala da se skupi istoimena publika (također s željnim išćekivanjem kako izgleda populacija poklonika takve glazbe). Što se se krije iza još jednog od žanrova u moru već postojećih žanrova elektronske glazbe? Hoće li biti pop-pitko, hoće se li se uživo osjetiti lo fi i jaki beatovi? Kako se, sporo ali sigurno koncert približavao početku, shvatila sam da je witch house populacija nalik skupini radoznalih “elektrofila”. Dakle, ništa od neobičnog izgleda. Još samo valja provjeriti ima li nečeg neobičnog ili okultnog u glazbi mladog Travisa Egedyja. Dugo čekanje početka koncerta, postavljalo je sve veća očekivanja.

Ispred velikog light screena prepunog grafički zanimljvih crtarija (za koje sam poslije ustanovila da se poklapaju sa slijedom teksta pjesama), pojavio se mali, skromni Pictureplane iza svog DJ pulta. Screen je, kao što je Travis zasigurno želio, izvrsno odvlačio pažnju s njega, što mu je omogućilo da se bolje uživi u glazbu (a i pjevanje !), makar se na trenutke skrivao iza zvučnika i ljenjivo rastezao po pozornici. Da ne bi fulao, da publika ne bi otišla preuranjeno po pivu, pri samom početku je opalio uspješnicu “Goth Star”. Reakcija publike bila je odlična, hipsterski čuperci u prvim redovima su stali mahati, a pokušaji imitacija Alice Glass  počeli su se izvijati na elektroniku.

Lo fi se također ubrzo potvrdio. „Škripanje“ mikrofona, grubi prijelazi i tvrdi beatovi- sve to je Pictureplane servirao uz povremeno podmazivanje vlastitim glasom. Vokalna izvedba, unatoč efektima i miksanju, bila je iznenađujuća.  Nisam mogla zamisliti da se iza vrišteće elektronike, povremenog duba i poletnog trance/housea krije Travisov meki ženskasti („ženski“?) glas koji se nevjerojatno dobro uklapao. Glas, mimika i reakcija s publikom odavali su mekšu stranu Pictureplanea, onu za koju se nagađa da ljubuje s Grimes.

Loša zvučna kvaliteta, očito očekivana od publike, nije smetala. Već je bila je zaslužna za odličnu atmosferu koju je ubrzo primjetio i sam izvođač i započeo ležernu komunikaciju s publikom, uz hvalisanje Lijepe naše. Nakon pokušaja odlaska sa pozornice i “odsvirane” nove još neobjavljene pjesme, nekolicina bisova izmamila je natrag witch-house tvorca koji je, uz dozvolu rasplesane i dobro raspoložene publike, iz zakazanog programa preuzeo ulogu DJ-a zabavljača.

Foto: facebook.com/ Pictureplane

Foto: facebook.com/ Pictureplane

Da je Pictureplane one-man bend iz Zagreba, sigurno bi bio poseban. Ovako se, iako uz dobar koncert, više našao kao riba u moru, koja se okrenula iz jata na drugu stranu zvanu witch house. Sve u svemu stvarima nije toliko briljirao, birajući stvari pretežno s albuma “Thee Physical” iako su plesno ponudile  dosta sličnih melodija i prijelaza. Više se dokazao dobrim ugođajem koja je zapalila publiku. Nije ni čudo, ovakvo što nemamo priliku često čuti, a pokazalo se da se, na ovu neopravdano okultnu vrstu glazbe, odazivaju mnogi ljubitelji elektronike od Crystal Castlesa, Grimesa do Salema.

(Visited 88 times, 4 visits today)

Komentari