Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Počinju Riječke ljetne noći: Puno izložbi i dječjih predstava, gostovanja iz New Yorka i Italije

30.06.2016. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/ZajcRijeka

Trinaesto izdanje festivala Riječke ljetne noći počinje u petak, 1. srpnja, a do 22. srpnja Riječanima i njihovim gostima bogat i raznovrsan progam ponudit će HNK Ivana pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino Rijeka, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Hrvatski muzej turizma Opatija. Ovogodišnji se festival održava pod nazivom Riječke ljetne noći + jer se u manifestaciju uključio veći broj kulturnih institucija nego lani, unatoč bitno smanjenim financijskim sredstvima. Tako su RLJN postale interdisciplinarni kulturni projekt, što je ujedno i proba za Europsku prijestolnicu kulture.

Riječki HNK ove godine u sklopu festivala neće izvesti premijere, no zato ističe gostovanje glasovitog newyorškog kazališta LaMaMa s predstavom „Pylade“ u režiji Ivice Buljana. Nagrađivani hrvatski redatelj prošle je jeseni u New Yorku postavio predstavu po drami kultnog talijanskog dramatičara i filmaša Piera Paola Pasolinija, a jednu od glavnih uloga igra slovenski glumac Marko Mandić. Predstava igra 14. srpnja u 21:30 u prostoru tvornice Torpedo. Dva gala koncerta s vrhunskim svjetskim opernim pjevačima održat će se, u suradnji s Festivalom Opatija, na Ljetnoj pozornici u Opatiji: „The best of opera” 20. srpnja na kojem će nastupiti vodeća svjetska koloraturna sopranistica Sumi Jo te poznati bariton Lucio Gallo, a koji će potom nastupiti i 22. srpnja na koncertu “Tribute to Frank Sinatra”.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Riječki HNK će u sklopu festivala odigrati i popularnu monodramu „Kurva“ Vedrane Rudan, komornu verziju Bizetove opere „Carmen“ te hvaljenu dječju predstavu „Dugonja, Trbonja, Vidonja“ u režiji Renate Carole Gatica, koja potpisuje i pričopredstavu Andersenove „Male sirene“ u Gradskom kazalištu lutaka. Prva je to predstava GKL-a u formi pripovjednog kazališta za djecu ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Teatar Poco Loco. GKL na festivalu također izvodi i „Snjeguljicu d.d.“, adaptaciju slavne bajke priča započinje 15 godina nakon sretnog završetka prema braći Grimm. Raznolik dječji program zaokružuje autorski projekt Davida Petrovića „Beba Bebač“, predstava je o odrastanju u prvoj godini života u produkciji GKL-a.

Još jedno gostovanje dolazi iz Italije, multidisciplinarni spektakl s glumcima, plesačima, akrobatima i živom glazbom „Storia di Qu“ u velikoj produkciji nekoliko talijanskih dramskih i muzičkih akademija. Dario Fo i Franca Rame napisali su tekst koji se temelji se na priči slavnog kineskog pjesnika, pisca i filozofa Lu Xuna o avanturama lika Qu, legendarnog kineskog autsajdera koji se daje na raspolaganje ljudima kako bi iskreno i moralno promijenio svijet. Na sceni je 11 glumaca, 3 akrobata, 9 plesača i 4 glazbenika koji će 18. srpnja u arheološkom parku Principij oživjeti tu tragikomediju kroz igru pripovijedanja između klasičnih i modernih elemenata.

[Dugonja, Trbonja, Vidonja] Foto: http://hnk-zajc.hr/

[Dugonja, Trbonja, Vidonja]
Foto: http://hnk-zajc.hr/

Što se ostalih programa tiče, u organizaciji Prirodoslovnog muzeja bit će postavljena velika spektakularna izložba o dinosaurima „Divovi Patagonije“ u prostoru bivšeg Exportdrva na Delti. Muzej također najavljuje program „Divlja noć u Rijeci“ u Parku Nikole Hosta gdje će se 8. srpnja osluškivati njegovi noćni stanovnici i neočekivani posjetitelji iz divljine. Iz programa Pomorskog i povijesnog muzeja izdvaja se virtualna izložba „120 godina Guvernerove palače“ te dvije gostujuće izložbe, mađarska „Kada rijeka postaje more“ i talijanska „Gusari našega mora“. Muzej grada Rijeke najavljuje veliku izložbu o riječkom torpedu u Željezničkom skladištu na Žabici te zajedničku prezentaciju muzeja „Muzeji zajedno-muzejske priče“.

MMSU je priredio dva projekta, izložbu „Contesting/Contexting sport“ te Spajalicu 2016 odnosno performans i intervencije u javnom prostoru, dok će opatijski Hrvatski muzej turizma ugostiti izložbu fotografija Srgjana Kerima „Moj mobilni svijet“. Art-kino Rijeka najavilo je program „Kino za uši“, animaciju i glazbu s Animafesta 2016 na Trgu Matije Vlačića Flaciusa te „Skriveno kino“ u okviru kojeg će ove godine biti prikazan Fellinijev „Amarcord“, a moći će ga pogledati oni koji, slijedeći tragove, na vrijeme otkriju lokaciju njegove projekcije. Festival će službeno biti otvoren ispred HNK Ivana pl. Zajca programom „Vaše kazalište vama“, a potom će u 22:30 sati u prolazu između Radio Rijeke i Malog salona biti upriličena 3D prezentacija „Muzeji zajedno-muzejske priče“.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Komentari