Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Glazba

Zanimljivosti o Prokofjevu, današnjem slavljeniku

23.04.2017. Veronika RagužFoto: www.thefamouspeople.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sergej Sergejevič Prokofjev jedan je od najutjecajnijih ruskih skladatelja 20. stoljeća. Začetnik je neoklasicizma i kubizma u glazbi, a u svojim kasnijim djelima vraća se ruskoj glazbenoj tradiciji 19. stoljeća i lirskoj melodiji. Rođen je 23. travnja 1891. godine u malom ukrajinskom selu Soncivka. Majka ga je od najranije dobi podučavala klaviru. Na počinak je odlazio uz skladbe Beethovena, Chopina, Liszta, Čajkovskog… U dobi od trinaest godina primljen je na Konzervatorij u Sankt Peterburgu, čime postaje najmlađim studentom ikad primljenim. U njegov opus ubraja se 14 opera, 11 glasovirskih sonata, 9 baleta i 7 simfonija. Neka od njegovih najpoznatijih djela su opere “Zaljubljen u tri naranče“, “Plameni anđeo”, “Kockar”, “Rat i mir”, te baleti “Romeo i Julija” i “Pepeljuga”. Povodom njegovog 126. rođendana, donosimo vam detalje iz života S. S. Prokofjeva.

1. Prema starom Julijanskom kalendaru, koji je u to vrijeme vrijedio u Ruskome carstvu, rođen je 11. travnja. Nakon što je Sovjetski savez prihvatio Gregorijanski kalendar, datum je promijenjen u 23. travnja.

2. Prvu skladbu Indijanski galop, koju mu je majka pomogla glazbeno uobličiti, napisao je sa samo pet godina.

3. Prvu operu u tri čina, pod nazivom “Div napisao je s devet godina. U prvoj izvedbi, u kućnoj atmosferi, sudjelovali su članovi njegove obitelji, a uloga diva pripala je njegovoj teti Tatjani.

Šah, buntovništvo i “Plameni anđeo”

4. Uz glazbu, velika strast bio mu je šah. Osnove je naučio sa sedam godina. Prijateljevao je sa svjetskim šampionima u šahu: Joseom Raulom Capablancom, kojeg je i pobijedio 1914., te Mihailom Botvinnikom.

5. Zbog arogancije, kritičnosti prema učiteljima i kolegama, te buntovništva dobio je nadimak enfant terrible, tj. derište.

6. Imao je dvije supruge. Prva, Carolina Codina, poznatija pod nadimkom Lina, bila je španjolska pjevačica. Pod sumnjivim okolnostima uhićena je i osam je godina provela u gulagu. Druga supruga, Maria-Cecilia Abramowna Mendelson ili skraćeno Mira Mendelson, bila je spisateljica i 24 godine mlađa od supruga. Imao je i dva sina: Olega i Sviatoslava.

7. Inspiracija za operu “Plameni anđeo” navodno je bila njegova prva supruga Lina.

Američki fijasko

8. U glazbi je, kao i u životu, bio buntovan. Njegov stil karakteriziraju disonantnost, harmonijske progresije (ponavljanje jedne figure u raznim vrstama tonova), ritmičnost, opori zvuk, groteska. Tijekom premijerne izvedbe njegova klavirskog koncerta 1913., publika je napustila dvoranu uz komentare kako „čak i mačke na krovu bolje zvuče“.

9. Njegova opera “Zaljubljen u tri naranče” na svojoj američkoj praizvedbi u Chicagu 1921. godine dobila je toliko loše kritike da se u Sjedinjenim Američkim Državama nije izvodila idućih 28 godina.

10. Veliko prijateljstvo i podršku u radu dobivao je od tadašnjih novih generacija ruskih umjetnika. Među njima su bili i jedni od najvećih virtuoza 20. stoljeća: pijanist Sviatoslav Richter i violončelist Mstislav Rostropovich. Potonjem je posvetio svoju Simfoniju concertante u e-molu, op.125 za čelo i orkestar.

Dječja zanesenost i filmska glazba

11. Dječja nevinost i ljubav prema bajkama obilježja su njegova stila. Jedno od njegovih najbolje prihvaćenih djela, simfonijsku priču “Peća i vuk”, napisao je kako bi se djeca upoznala s različitim instrumentima u orkestru. Svaki instrument predstavlja drugog lika. Djelo je napisao za samo četiri dana, a praizvedba je održana u Moskovskom dječjem kazalištu 2. svibnja 1936. godine.

12. Film nastao na temelju Prokofjeve glazbe “Peća i vuk” osvojio je Oscara za najbolji kratkometražni animirani film 2008. godine.

13. Godine 1938. piše glazbu za biografsku dramu “Aleksandar Nevski” redatelja Sergeja Eisensteina. Glazbu, koju se opisuje kao briljantnu i dramatičnu, Prokofjev je kasnije uklopio u svoju istoimenu kantatu za mezzosopran, zbor i orkestar. Napisao je filmsku glazbu i za “Ivana Groznog” istog redatelja.

14. Umro je 5. ožujka 1953., isti dan kada i Staljin. Uzrok smrti pripisuje se moždanom krvarenju. Živio je blizu Crvenog trga i zbog gomile koja je dolazila oplakivati smrt vođe, Prokofjevljevo tijelo još je tri dana ostalo u stanu.

(Visited 250 times, 6 visits today)

Komentari