Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

Sretan rođendan: Arcade Fire proslavio desetljeće ‘Funerala’

14.09.2014. Marta LučićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/ Arcade Fire

Foto: facebook.com/ Arcade Fire

Sve je počelo vrlo nevino u Montrealu, studentskim danima 2001. godine, kada se fakultetsko prijateljstvo Wina Butlera i Josha Deua pretvorilo u bend. Korijen priče o danas velikom bendu, kamenu temeljcu indie rocka – Arcade Fire. Uskoro im se samovoljno pridružuje tadašnja studentica glazbe Regine Chassagne. Nakon što se i Butlerov brat pridružio bendu, 2002. se više-manje formira bend s novim članovima. Tog ljeta se i na farmi, obiteljskom imanju Butlera u Maineu, snima prvijenac EP “Arcade Fire”. Već 2003. Deu izlazi iz benda zaokupljen završetkom studija, ali nastavlja surađivati svojim vizualnim doprinosima. Bez obzira na bend i mnoge trzavice u njemu, prijateljska veza Deua i Butlera nije izostala. Deu je čak bio i vjenčani kum na vjenčanju Butlera i Regine Chassagne. Sam naglašava da na vrijeme provedeno u bendu gleda s velikom zahvalnošću, gledajući s notom nostalgije na početke i razmjere slave koje je bend danas stekao. Godinom kada je snimljeni prvi album (2003.) približavamo se priči o “Funeralu”. Prvom remek djelu Arcade Firea, albumu koji će ih obilježiti, a i proslaviti.

Debitantski album “Funeral” izdan je na današnji datum prije točno deset godina – 14. rujna 2004. Iza deset pjesama s albuma kriju se mnoge emocionalne priče povezane s članovima benda. Iza samog imena albuma priča je o gubitku članova obitelji u kratkom vremenskom razmaku, iste godine. Uz multi-instrumentalista benda, Richarda Reeda Parryja, smrt unutar obitelji iskusili su i Regina kojoj je preminula baka, dok je braći Butler preminuo djed. Priča smrti koja se pretvorila u priču slave. Priča koja je izgradila dominantan indie-rock zvuk ne samo benda, nego i epohe. Iako se Arcade Fire postepeno kretao prema plesnijoj glazbi s elementima elektronike – ovjenčan zadnjim “Reflektorom”, sanjivost Funerala  (na kojem se stilski počeo graditi sam bend), makar nas od njega dijeli desetljeće, teško pada u zaborav.

Album s pet službenih singlova, od kojih se, prema statistikama top-ljestvica, najviše proslavio Rebellion (Lies). Da nema statistike, teško tko bi se mogli opredijeliti za pjesmu pobjednicu. Svaka ima svoju dubinu i priču, upakiranu u skladnu multi-instrumentalnost koja kao da simbolizira zbir emocija koji prolaze kroz slušatelja “Funerala”. Osim velike slave koje je album izmamio kod publike i općeg oduševljenja kritičara, nalazi se na mnogim poznatim ljestvicama top-albuma 2000-ih. Slave ga svi, od Rolling Stonea i NME-a do Pitchforka, nazivajući ga modernim rock klasikom. Zlatan u Kanadi i u Velikoj Britaniji, s preko pola milijuna prodanih izdanja diljem svijeta. Čak je dogurao do prvog mjesta Billboardove ljestvice, ostavivši iza sebe 199 ostalih izdanih albuma kuće Merge Records.

U čemu je stvar oko Funerala? Zašto njegova nabijenost emocijama postaje slušatelju bliska i zašto se na nekim pjesmama naježimo? Individualno, svatko oko stihova gradi svoju priču, ali sklad snažnih tekstova i zbira instrumenata u savršenoj harmoniji daje notu posebnosti. Počevši od samog Neighborhood četverca, koji gradacijom priprema slušatelja na nadolazeću bujicu emocija. Sanjiv i nježan početak Neighborhooda daje svojevrsnu gradaciju koja uvodi u srž kompleksnog i, unatoč melodičnosti, teškog Funerala. Od ranjivog odrastanja Tunnelsom (#1), tekstom obilježenog mladenačkim buntom i bijegom od unutarnje hladnoće  (We let our hair grow long and forget all we used to know/ Then our skin gets thicker from living out in the snow), preko Une année sans lumière (prijevod: “A Year Without Light”), gdje Regine odaje čast svojim korijenima s Haitija, sve do energičnog završetka četverca Neighborhooda (#3 i #4).

Nastavak samo potvrđuje snagu albuma – romantika u Crown of Love, energične i hitoidne Wake Up i Rebellion (Lies), sve do razrješenja, kulminacije – čarobnog završetka u In the Backseat gdje Reginin meki vokal zaključuje priču i daje posljednji ispraćaj samom Funeralu. Dirljiv i pun emocija, obilježio je i osvojio mnoge, pa ni ne čudi njegova slava.

Foto: screenshot

Foto: screenshot

Zasigurno će ostati još dugo u našim mislima i na našim plejlistama. Baš kao i mural u njujorškom Brooklynu, posvećen isključivo Funeralu, uz nadu da nikada neće biti zauvijek ispraćen niti zaboravljen ovaj veličanstveni sprovod začete ljubavi prema Arcade Fireu.

(Visited 116 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari