Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2017: 15/25

15.12.2017. Djed Mraziher

Drage Ziherice,

Stigao je pretposljednji petak prije Božića!

No danas nije obični petak. Naime, 15. prosinca je dan umjetničkog paviljona. Tim povodom vodim vas na hvaljenu izložbu Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght (osvrt na izložbu pročitajte ovdje).

Umjetnički paviljon u Zagrebu, nakon sjajnih međunarodnih izložbi održanih posljednjih godina – 2014. Joan Miró, 2015. Auguste Rodin i 2016. Alberto Giacometti – pripremio je još jednu jedinstvenu međunarodnu izložbu Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght. Riječ je o projektu koji predstavlja ponajbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimė Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence u blizini Nice. Mogu se razgledati djela nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća poput Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa i drugih, sveukupno 64 djela (slike, skulpture, litografije i grafike, crteži te bibliografska djela).

Ako želiš na izložbu Strast stvaranja u Umjetnički paviljon (2×2), uputi se na Ziherov Instagram profil.

Osim u umjenički paviljon, današnji adventski prozorčić vodi vas u Rijeku! Program Tuvalu / Live Cinema Act može se nazvati najglasnijim ove godine u Art-kinu Croatia. Još 2000. u Motovunu je prikazan film Tuvalu Vieta Helmera, jedan od filmova koji se redovito ističe u izborima za najbolji suvremeni nijemi film, no posebno za ovu izvedbu filmsku glazbu skladali su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, i izvest će je uživo s projekcijom. Tuvalu je ime otočja o kojem sanja Anton (Lavant), održavatelj bazena svoga oca. Kad njegov brat Gregor smisli plan o prodaji bazena, Anton mora potražiti pomoć i istodobno steći Evinu ljubav. Veit Helmer režirao je svoju posvetu nijemom filmu pod utjecajem Georgesa Mélièsa, Jeana Vigoa, Bustera Keatona i Franza Kafke.

Ako želiš u Art-kino Croatia u Rijeci na zanimljivo filmsko-glazbeno Tuvalu / Live Cinema Act (1×2), uputi se na Ziherovu Facebook stranicu.

Ziherov adventski kalendar

U sklopu Ziherovog adventskog kalendara i ove sam godine pripremio veliki broj darova. U suradnji s 26 partnera i prijatelja Zihera tijekom idućih 25 dana podijelit ću više od 40 najkulturnijih poklona koje možete zamisliti. Filmove vam donose Kino Tuškanac, Kino Europa, Art-kino Croatia, Discovery Film, 2i Film i Cineplexx, glazbu Tvornica kulture, LAA, Vintage Industrial Bar, KSET, Universal Music i Croatia Records, izložbe Klovićevi dvori, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Muzej torture, Muzej iluzija, Muzejsko dokumentacijski centar i Umjetnički paviljon, knjige OceanMore i Naklada Ljevak, a kazalište Gavella, Teatar &TD, ZKM i HNK u Zagrebu.

Ziherov adventski kalendar otvara se svaki dan u 9 ujutro na Ziherovoj Facebook stranici i Instagram profilu. Dobitnike objavljujem svake večeri nakon 22 sata na Facebooku.

Puno ljubavi,

Djed Mraziher

(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari