Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2015: 3/25

03.12.2015. Djed Mraziher
Vrijeme čitanja: 2 minute

Drage Ziherovčice i Ziherovnovi,

Nevjerojatnom brzinom stigao nam je i treći dan Ziherovog adventskog kalendara. Sigurno se i vi, kao i ja, još uvijek oporavljate od jučerašnjeg briljantnog koncerta Editorsa u Tvornici kulture, a već vas vodim u nove kulturne zadatke. S obzirom na to da sam jučer podijelio dvostruke darove, odlučio sam da ćemo istim tempom nastaviti danas.

Jučer sam vas vodio u kino na odličan film „Mustang“, danas je vrijeme za kazalište! I to ne bilo kakvo! Vodim vas u jedno od najpopularnijih zagrebačkih kazališta, Teatar Exit na njihovu hit predstavu Crveno. Riječ je o suvremenoj drami Johna Logana koja priča priču o američkom slikaru Marku Rothku. Njega je utjelovio prvak zagrebačkog HNK Siniša Popović, a u ulozi asistenta Kena našao se Filip Križan koji je za tu ulogu ove godine osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg sporednog glumca.

Redatelj predstave je Matko Raguž, ujedno i osnivač te umjetnički ravnatelj tog kazališta koje je prošle godine proslavilo 20 godina rada: „Tema „Crvenog“ je stvaranje, umjetnost, umjetnici u odnosu prema kapitalu, prema onima koji mogu platiti našu umjetnost, a pitanje je mogu li nas zapravo kupiti. Riječ je i o suodnosu sadašnje umjetnosti, umjetnika i njegovih djela, te svega što je bilo prije njega. U predstavi se puno toga može naučiti o suvremenoj umjetnosti.“ Za izvedbu predstave „Crveno“ 4. prosinca u 20 sati pripremio sam dvije ulaznice za jednog sretnika, a to je ujedno i posljednja ovogodišnja izvedba te predstave.

Osim u kazalište, treći dan zaredom vodim vas i na koncert! Nakon Editorsa i Pridjeva u Tvornici kulture, dvoje će sretnika dobiti ulaznice za koncert Josipe Lisac u Domu sportova u subotu, 5. prosinca. Riječ je o tradicionalnom koncertu Josipe Lisac posvećenom Karlu Metikošu koji se svake godine održava na drugoj lokaciji u Zagrebu. Nakon platoa Gradec, KD Lisinski i Tvornice kulture, vrijeme je bilo da najveća hrvatska diva osvoji i Dom sportova.

Ove se godine slavi 40. obljetnica od praizvedbe prve hrvatske rock opere „Gubec-beg“, čiji su autori Karlo Metikoš, Ivica Krajač i Miljenko Prohaska. U prvim je izvedbama te opere ulogu Jane odigrala upravo Josipa Lisac, a arija Ave Maria i dalje je njen zaštitni znak te dio Josipinog koncertnog repertoara. Osim skladbe iz slavne opere, Lisac će na koncertu izvesti i presjek svoje bogate karijere, starijih (O jednoj mladosti, Magla, Gdje Dunav ljubi nebo) i novijih hitova (1000 razloga, Živim po svome, Život je samo most), kao i nekoliko novih pjesama koje priprema za nadolazeći studijski album. Nakon zagrebačkog koncerta, očekuju je koncerti u Göteburgu i Malmöu u Švedskoj.

Ulaznice za predstavu „Crveno“ 4. prosinca ili koncert Josipe Lisac 5. prosinca možete osvojiti uputite li se na Ziherovu Facebook stranicu i komentirate moju fotku kako otvaram treći prozorčić. Ulaznice, kao i dosad, dijelim samo redovitim Ziherovim čitateljima pa želite li otići u Teatar Exit u komentarima odgovorite koje je godine Filip Križan osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg mladog umjetnika do 28 godina. Želite li pak na koncert Josipe Lisac, u komentare odgovorite s kojom je pjesmom Josipa Lisac otvorila prošlogodišnji koncert za Karla u Tvornici kulture. Sve odgovore možete naći na stranicama portala Ziher.hr!

Ziher (ali ne ziheraški) pozdrav,

Djed Mraziher

mraziher advent kalendar 03

(Visited 570 times, 1 visits today)

Komentari