Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Proglašeni dobitnici Teatar.hr Nagrade publike: “Kristofor Kolumbo” je najbolja predstava

19.11.2015. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/teatar.hr

U zagrebačkom klubu Vinyl na večerašnjoj su dodjeli nagrada objavljeni ovogodišnji dobitnici Teatar.hr Nagrade publike. U deset je kategorija bilo nominirano pedesetak autora, izvođača, institucija, događaja i dramskih djela, a nominirane i dobitnike birala je isključivo publika.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi Kristofor Kolumbo Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Renea Medvešeka. ZKM je najbolju predstavu imao i 2013. godine, kada je nagrada pripala „Tartuffeu“ u režiji Jerneja Lorencija. Medvešekovo je čitanje Krležine ekspresionističke jednočinke o posljednjoj noći plovidbe uoči otkrića Amerika iznimno aktualno djelo koje progovara o potrebi čovjeka za otkrićem novog, za promjenom te o sukobu nadarenih pojedinaca s bezličnom masom kojom se lako manipulira.

Predstava je ove godine sudjelovala i na Marulićevim danima u Splitu, Ziher.hr je predstavu uvrstio u svoj izbor najboljih predstava prošle sezone, a preostaje vidjeti hoće li idućeg tjedna, 24. studenog, „Kolumbo“ dobiti i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu. Predstavu možete pogledati već ove subote, 21. studenog, u sklopu Noći kazališta.

Za najboljeg redatelja ili koreografa publika je odabrala Matiju Ferlina, što je njemu već druga nagrada u tri nominacije u ovoj kategoriji. Ferlin je u svibnju ove godine postavio hvaljeni autorski projekt „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ u zagrebačkom HNK, koji je u međuvremenu igrao i na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, talijanskom Mittelfestu, beogradskom BITEF-u i sarajevskom MESS-u.

Foto: facebook.com/matijaferlin

Foto: facebook.com/matijaferlin

Jadranka Đokić je od danas još jedna dvostruka dobitnica. Nakon nagrade 2013. godine, večeras je drugi put proglašena izvođačicom godine.  Početkom prošle sezone dobila je brojne pohvale za ulogu u predstavi „4.48 psihoza“ Sarah Kane u režiji Božidara Violića u ZKM-u. Bila je to njezina posljednja uloga u tom kazalištu, nakon čega je prešla u ansambl zagrebačkog HNK, a ovog smo je proljeća gledali u spomenutoj predstavi „Mi smo kraljevi a ne ljudi“.

Nagrada za izvođača godine po prvi je puta pripala opernom pjevaču. Slavljenik je Domagoj Dorotić, koji je prije nekoliko tjedana iz redova zagrebačkog prešao u osječki HNK. Prošle je sezone u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući ostvario zapažene uloge u premijernim opernim naslovima „Evgenij Onjegin“ P. I. Čajkovskog i „Ekvinocij“ Ivana Brkanovića, a igrao je i u „Nikoli Šubiću Zrinjskom“ Ivana pl. Zajca te Puccinijevoj „Tosci“.

Osobom godine proglašena je potpuno zasluženo Tena Štivičić. Njena je drama „3 zime“ (3 winters) prošle sezone praizvedena u National Theatre u Londonu, a zbog toga je osvojila i prestižnu nagradu Susan Smith za najbolju dramatičarku engleskog govornog područja. Spomenutu dramu ćemo iduće godine gledati u zagrebačkom HNK u režiji Ivice Buljana.

Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je književnici Ivani Šojat Kuči za dramski tekst „Elza hoda kroz zidove“. Ta je drama nastala prema njezinom romanu „Unterstadt“ koji govori o životu nekoliko generacija njemačkog stanovništva u Osijeku u 20. stoljeću. Po tom je romanu Zlatko Sviben režirao hvaljenu i nagrađivanu predstavu u osječkom HNK, a nova je drama praizvedena u ZKM-u u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti te u režiji Ivana Planinića.

U kategoriji festivala godine sezone nagradu je osvojio Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj u sklopu kojeg je bilo organizirano niz manifestacija, izložbi, filmskih projekcija i kazališnih gostovanja. Organizatori su podsjetili i na nedavne događaje u Parizu te ustvrdili da je kultura najbolje oružje u borbi protiv mraka.

Nagrada za nezavisno kazalište pripala je Montažstroju, koji je prošle sezone producirao jednu od najuspješnijih i najpopularnijih predstava „A gdje je revolucija, stoko“. Montažstroj je prošle sezone slavio i 25 godina rada, a producirali su i niz drugih sadržaja poput dokumentarnog filma „Potrošeni“.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Popis dobitnika zaključuju nagrade za događaj i razočaranje sezone, koje su zamijenile dosadašnje kategorije skandal godine i najprecijenjenija produkcija godine. Događajem sezone proglašena je sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Bila je to prva sezona riječkog kazališta pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića i brojni su skandalozni događaji mjesecima punili medijske stupce. No, predstave poput „Vincent“ Olje Lozice i „Životinjska farma“ u režiji Andraša Urbana dobile su pozitivne kritike, a potonja je igrala i na Danima satire te na Gavellinim večerima.

Sezona riječkog HNK Zajc inače je bila nominirana i u kategoriji za razočaranje godine, no nagradu je zaslužilo oduzimanje nacionalnog statusa Splitskom ljetu zbog spora između Ministarstva kulture i uprave splitskog HNK, organizatora tog festivala. Pretpostavljamo da ta nagrada putuje u Runjaninovu 2.

(Visited 362 times, 1 visits today)

Komentari