Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

Filmolista: Ponavljanje gradiva preko ljeta

10.07.2017. Iva KolarKolaž by Ziher
Vrijeme čitanja: 8 minute

Ljetno je predvečerje, dosadno vam je, a na TV-u nema ništa zanimljivog i ne znate što biste sami sa sobom? Postoji rješenje: zaletite se u kino! Ovaj mjesec Kino Europa, Art-kino Croatia i kinoteka Zlatna vrata repriziraju velik broj naslova pa možete uloviti nešto što ste propustili ili samo ponoviti gradivo.

Ova vam filmolista može pomoći u odaberu filmova kojima ćete si prikratiti duge, ljetne noći. Podsjećamo vas na ono što smo o njima napisali kako bi vam taj odabir bio što lakši.

Manchester by the Sea

Lee, domar koji živi u iznajmljenom podrumu te pronalazi satisfakciju u piću i izazivanju sukoba u pubovima, zbog novonastalih životnih okolnosti vraća se u rodno mjesto iz kojeg je odbjegao prije nekog vremena, na izvršenje bratove oporuke, a to je skrbništvo nad nećakom Patrickom. Patrick je živahni šesnaestogodišnjak na „vrhuncu života“ koji ima bend, dvije djevojke te je dio hokejaškog tima. Nakon očeve smrti, Patrick više nije siguran kako se izboriti sa silnim emocijama koje ga prolaze, dijelom uzrokovane zbog dugogodišnjeg odsustva majke i smrti oca, dijelom zbog pokušaja da nastavi svoj život normalnim tijekom iako na to nije spreman.

Manchester by the Sea okrunjen je dvama Oscarima (za najboljeg glumca i scenarij) te Golden Globeom za najboljeg glumca. Film možete pogledati u Kinu Europa i Art kinu.

               

Frantz

Frantz je vrlo poetična poslijeratna drama smještena netom nakon Prvog svjetskog rata u malom njemačkom gradiću Quedlinburgu. Mlada žena u crnini, Njemica Anna, odlazi na groblje položiti cvijeće na grob svojega ljubljenog i nikad prežaljenog zaručnika Frantza koji je stradao u Francuskoj za vrijeme rata. Ona i dalje živi s njegovim roditeljima, koji su nakon sinovljeve smrti Annu prigrlili kao vlastitu kćer. Dani ispunjeni tugom, žalovanjem i besciljnosti, prekinuti su neočekivanim dolaskom nepoznatog mladića Adriena Rivoirea, Francuza koji se predstavlja kao Frantzov blizak prijatelj s kojim se upoznao u Parizu prije rata.

Glavna sadržajna ideja Frantza je propitkivanje koncepata istine i laži i (ne)mogućnost življenja s njima. Imaju li sve laži negativan predznak ili su neke vrlo promišljene i pomažu u uništenju patnji i prijezira svega što rat donosi, uvijek je aktualno pitanje. Film se prikazuje u Kinu Europa.

                     

Captain Fantastic

Captain Fantastic priča je o Benu Cashu, osobi koja se posvetila jedinstvenom životnom stilu, u skladu s pravilima prirode i znanjem kao temeljnom ljudskom vrijednosti. Antikapitalistički filozofski životni stil, koji Ben pokušava da sprovede i među svojih šestero djece, blago podsjeća na živote religijskih skupina poput Amiša svojom rigoroznošću  i separacijom od ostatke svijeta. Kroz film se upoznajemo s porodicom Cash dok putuje, iz šume Pacifičkog jugozapada u Novi Meksiko, na posljednji ispraćaj majke/supruge Leslie.

Zaplet filma je u tome kako ostatak svijeta reagira na Cashove te jesu li djeca između 8 i 18 godina sposobna ustrajati u idealima izoliranog svijeta koji im nudi otac ili im je potrebno nešto više od Benove utopije. Film se prikazuje u Kinu Europa.

                   

It’s Only the End of the World

Kazališni komad Juste la fin du monde francuskog stvaraoca Jean-Luc Lagarca, iz kojeg je Dolan oblikovao svoj najnoviji film, govori o smrti obiteljskih odnosa, o onom neimenovanom prostoru koji se stvori između ljudi kada si više nemaju što kazati jer ih je život okrenuo u drugim pravcima. Tragedija o krvnoj vezi i tišini počinje odlukom pisca Luisa da posjeti svoju obitelj, nakon 12 godina izbjegavanja i slanja na silu srdačnih razglednica. Pisac se priprema svojima saopćiti nešto veoma bitno, ali ni sve iskustvo i mašta koju posjeduje neće mu biti od pomoći da se pripremi za stvari koje dolaze.

Upoznavanje protagonista sa svakim od svojih bližnjih zasebno postepeno nam daje sliku sredine koju je napustio, života koji odavno već nije njegov, te daje naslutiti što ga je vratilo tu nakon toliko godina. Film se može pogledati u Kinu Europa.

                 

Gazda

Ovo nije priča o pojedincu. Ovo je priča o sustavu, poduzetnicima, velikim i malim ljudima, vlasništvu, socijalizmu, kapitalizmu, politici, tranziciji, privatizaciji i konačno, korporaciji. Priča je započela kao kratko istraživanje i iz želje da se porazgovara s gospodarom neba i zemlje Ivicom Todorićem, a završilo je odmatanjem debelog sloja dokaza i argumenata koji su već preko trideset godina u službi moćnika na ovim prostorima.

Ovaj dokumentarac istovremeno je komičan i strašan. Tijekom gledanja smiješ se i ne vjeruješ svojim očima kako smo uspjeli napraviti kvalitetnu i pametnu komediju. Toliko zavrzlama i kontradiktornosti, neugodnih situacija i osebujnih likova nije viđeno još na filmskom platnu. Ipak, na kraju si osvijestimo da su ovo bile stvarne snimke i prava istraživanja s dokazima „crno na bijelo“, s ljudima uhvaćenim u velikim lažima i bespotrebnim opravdanjima. Film se može pogledati u Kinu Europa i u kinoteci Zlatna vrata.

               

T2 Trainspotting

Dobroćudni, ali ovisnički nepopravljivi Spud nalazi se na raskrižju života koje upućuje prema “dolje”, Sick Boy je relativno neuspješni svodnik i ucjenjivač koji upravlja pustim barom na obali rijeke Leith, a jedini od droge čisti – ali svejedno potpuni psihopat – Francis Begbie služi zatvorsku kaznu i nema šanse za skori legalni izlazak. Nemir i razdražljivost donosi pojava Marka Rentona, glavnog krivca koji je prije dvadeset godina prevario prijatelje, uzeo lovu i putovnicu te iz Londona odletio u nepoznatom smjeru (Amsterdamu), gdje se skrasio.

Sumorni tonovi iz prvog dijela koji se više bazirao na karakteru četvorice ovisnika i jednom psihopatu ovaj put nisu toliko depresivni. Vrijeme je donijelo drugačiju vrstu zabave i glazbe. U klubovima više ne drma techno glazba, već se pjeva na Queen i retro je opet u modi, a tehnologija je u punom jeku. Film se može pogledati u Art kinu Croatia i Kinu Europa.

               

Ne gledaj mi u pijat

Ne gledaj mi u pijat nastavak je Jušićkinih tematskih i stilskih tendencija koje su vidljive od njenog prvog kratkog filma. Priča je to o disfunkcionalnoj obitelji u čijem je središtu neprilagođena, krhka djevojka koja traži predah ili bijeg. Marijana je nesigurna, plaha i ranjiva djevojka koja izgleda mlađe nego što zaista je i koja priziva u sjećanje sliku Janice iz pripovijetke Breza Slavka Kolara. Ali u ovom slučaju, Marijana je mnogo kompleksnija ličnost jer je nekonformistična i prkosna, ona trpi i protivi se, ponekad radi nepodopštine što je svojevrsni odušak od tiranije koju trpi zbog svoje nemirne naravi.

Marijaninu obitelj čine autoritativni otac Lazo, majka Vera, te brat Zoran. Sve se promijeni kada pater familias Lazo doživi moždani udar, što se na obitelj odrazi kao tektonski poremećaj, pa se likovi što prije moraju naviknuti na novu svakodnevicu, uloge i odgovornosti. Film se može pogledati u Kinu Europa i kinoteci Zlatna vrata.

               

Café Society

Bobby Dorfman mladić je iz Bronxa, židovskog je porijekla i napušta New York ranih tridesetih godina dvadesetog stoljeća, sa željom da izgradi karijeru u Hollywoodu. Po dolasku Bobby počinje raditi za ujaka Philla Sterna, velikog agenta za talente koji živi u punom blještavilu filmskog grada. Ujak Phil daje mu jednostavan posao dostavljača paketa, kako bi dobio priliku da se upozna s gradom i ljudima u njemu, te upućuje svoju sekretaricu Vonnie  da mu pomogne u tom pohodu.

Bobby i Vonnie se brzo upoznaju, kreću dijeliti prezir prema lažnom sjaju Hollywooda i, naravno, razvijaju osjećaje jedno prema drugom. Sve bi to bilo sjajno da Vonnie nije ljubavnica Phila Sterna. Film možete pogledati u Kinu Europa.

                   

Paterson

Paterson donosi odlomak iz života prosječnog vozača autobusa iz prosječne sredine u kojoj živi na jedinstven način. Paterson  je ime grada u kojem živi vozač autobusa imena Paterson, koji u slobodno vrijeme piše poeziju. Protagonist vozi na autobusnoj liniji 23, na autobusu mu stoji natpis Paterson te je oduševljen pjesničkim djelovanjem W.C. Williamsa, posebno njegovom dugom poemom imena Paterson.

Film nam prikazuje tjedan dana u životu protagonista i uspijeva nas uvjeriti u vjerodostojnost likova i situacija bez mnogo eksperimentiranja. Može se pogledati u Art kino Croatia i Kinu Europa.

                 

Moonlight

Oscarom nagrađeni film rađen je prema tekstu „In Moonlight Black Boys Look Blue“ kazališnog autora Tarella Alvina McCraneya i prati Chirona, mladića koji odrasta u getu Liberty City (Miami), u procesu samospoznaje kroz tri životna razdoblja, a film je podijeljen na tri dijela. Tako nam se u uvodnom segmentu „Little“ prikazuje emotivno vezivanje dječaka Chirona za Juana, lokalnog dilera koji predstavlja njegovog zaštitnika od lošeg doma i naopakog kvarta. Segment „Chiron“ vodi nas kroz protagonistove tinejdžerske dane, prepucavanja i zlostavljanja tipična za kvartove te navodno otkrivanje seksualnosti. Sve to završava pogubno, nasiljem koje smješta Chirona u zatvor.

U finalnom segmentu „Black“ imamo priliku gledati Chirona, bivšeg zatvorenika, kao dilera u Atlanti, njegov povratak u kvart te samospoznaju, priznavanje sebi tko on zaista jest i prihvaćanje toga. Film se može pogledati u Kinu Europa.

                   

Kosac

Radnja se filma razvija kroz tri lika i njihove priče prateći linearna zbivanja u kasnoljetnoj noći u slavonskom selu kako bi dala okosnicu zbivanja i predočila lik Ive, žeteoca s prebivalištem u kompozitu. Mirjana prisiljena je zamoliti pomoć od Ive koji ju odvozi na lokalnu benzinsku crpku. Napetost se povećava kada radnik na pumpi Mirjani zabrinuto otkriva kako je Ivo prije 20 godina odležao zatvorsku kaznu zbog silovanja. Policajac Krešo prekida Ivu pri ispijanju čaja s Mirjanom na osnovi pogrešnih insinuacija.

Film s jedne strane reprezentira težak život građana, borbu sa svakodnevicom i siromaštvom, zatočenost u krugu kojeg nije lako napustiti, no istovremeno i prezentira sredinu koja ne oprašta ničije pogreške bez obzira koliko vremena je proteklo, a policajac se koristi kao oblik legitimne moći kako bi se spriječila repetitivnost. Film se prikazuje u kinoteci Zlatna vrata.

               

S one strane

S one strane film je u čijem se središtu nalazi sredovječna medicinska sestra Vesna. Prije rata bila je u braku s JNA oficirom, bivšim haškim osuđenikom, a zatim se doselila u Zagreb kako bi okrenula novu stranicu u životu svoje obitelji i raskinula veze koje produbljuju postratne traume. U takvom mirnom životu sporog tempa jedan telefonski poziv, od osobe koju nije vidjela ni čula dvadeset godina, mijenja sve.

S one strane je film s ključem koji šokira i u zadnjoj četvrtini daje potpuno drugačije značenje svemu što ste do tada vidjeli. Tako izlazi iz okvira koji je smišljeno postavljen, igrajući se žanrom i predrasudama gledatelja. Film se može pogledati u kinoteci Zlatna vrata.

                   

The Red Turtle

The Red Turtle donosi priču o čovjeku koji nakon brodoloma dospijeva na pusti otok, daleko od ostatka svijeta. Osim njega, na otoku obitavaju kornjače, rakovi i ptice, pa protagonist, očito željan ljudskog društva, odlučuje izgraditi splav kojim namjerava otploviti s otoka. Pri prvom testiranju splav se raspadne, a čovjek se vraća na obalu kako bi ponovno pokušao konstruirati plovilo. Ovog puta, s većim splavom, isplovljava odlučan da pokori more, a rezultati bivaju gotovo pa identični onima s prvim splavom, uz jednu iznimku, on ovog puta primjećuje da mu crvena kornjača uništava splavove.

Ljut, i još odlučniji, vraća se i pravi treće plovilo, a sreća mu se osmjehuje te plima izbacuje crvenu kornjaču na plažu. Primijetivši životinju koja mu je već dva puta pomutila planove, u bjesnilu je napada i razbija joj oklop, a ona postaje predivna djevojka. Sada, kada nije jedino ljudsko biće otoku, brodolomnik i djevojka-kornjača kreću u potragu za time što život zaista jest. Film možete pogledati u Kinu Europa.

             

Elle

Michèle je vlasnica kompanije koja razvija video igre koja je na granici kraha, a svojim zaposlenicima nije najdraža figura. U aferi je s mužem najbolje prijateljice, njena majka izlazi s mlađim mladićem, njen sin nasjeda na niz spletki i prevara koje mu sprema djevojka, a da stvar bude još gora parnica za pomilovanje njenog oca, serijskog ubojice, ponovno je pokrenuta i ovog puta detaljno medijski popraćena.

Drami pak tu nije kraj jer Michèle uzima stvari u svoje ruke, te pored sveg kaosa u životu, ne zove nego policiju nego se odlučuje sama suočiti sa silovateljem, što nam se u filmu prikazuje odmah na početku. Film se može pogledati u Art kino Croatia i Kinu Europa.

             

I, Daniel Blake

Ova socijalna drama, s momentima komedije, prati Daniela Blakea, stolara iz Newcastlea, koji je u 59. godini života ostao bez žene te preživio srčani udar. Zbog lošeg zdravstvenog stanja doktor Danielu ne dozvoljava povratak na posao, što dovodi ovog prosječnog građanina u situaciju da traži socijalnu pomoć, koja mu ipak ne može biti odobrena prema „stručnoj“ ocjeni radne sposobnosti. Danielov jedini izlaz je baciti se na potragu za poslom, kako bi primao državni poticaj za zapošljavanje, ali ipak ne prihvatiti ponuđene mu poslove.

Film uvodi i drugu socijalnu priču o samohranoj majki Katie. Ona zbog preskupih uvjeta života u Londonu dolazi živjeti u Newcastle sa svoje dvoje djece i naravno proživljava torturu birokracije na svojoj koži. Dovedena u situaciju da vodi život na samim ekstremima, Katie radi loše plaćene poslove, koje opet ne stiže raditi jer mora voditi brigu o djeci pa stoga zbog nedostatka financija fizički zapostavlja sebe kako bi njima osigurala normalan život. Film možete pogledati u Kinu Europa i Art kinu Croatia.

                 

Ova filmolista donosi samo neke od filmova koje navedena kina ponovno prikazuju u hladovini i mraku svojih dvorana, kamo možete pobjeći od nesnošljivosti vanjskih temperatura ili eventualnih toplih ljetnih pljuskova.

(Visited 170 times, 1 visits today)

Komentari